Tuesday, May 14, 2013

Sparglid nii ja naa

Aeg-ajalt vòtame nàdalavahetusel ette kulinaarseid avastusretki. Igal aastaajal organiseeritakse erinevates linnakestes  laate ja uhkeid ùritusi mònele loodusannile au andes. Toriino làhikonnas asuv Santena (ròhk esimesel a-l) ja selle ùmbruskond on saanud kuulsaks oma sparglite poolest. Juba eelmisel aastal kogunesid meie sòbrad ùhise laua ààrde sparglite mekkimisele. Sel aastal làks ùritus kordamisele ja meiegi vòtsime osa.
Enne restorani suundumist oli meil piisavalt aega, et teha tiir Poirino linna peatànaval ja heita pilk mùùdavatele sparglitele. Ohh neid oli kohe igat mòòtu! Mòni oli kohe installatsioone teinud. Platsil kòlas vali elav muusika ja telgi varjus pakuti sòògipoolest ka. Kahe maja vahele oli tòmmatud suur silt, mis teatas, et tegemist oli spargli ja linaski (it.keeles tinca, mageveekala) laadaga. Viimased meile kahjuks ette ei jàànud.
Juba helises telefon, sest kohale saabunud kaaslased ootasid kannatamatult sòòmingu algust.
Ja mida meile siis pakuti? Menùù "Asparagiata all'Andrea" oli jàrgmine:

Flan con vellutata al basilico - naabri kommentaar "mina seda shvammi ei sòò" minu kohta ei kehti ;)
Involtini di asparagi con fonduta - (juustusse màssitult ja ahjust làbi kàinud)
Asparagi al vapore con salsine (tartara, tonnata, rucola, maionese) -kòrvaliseks majonees hapendatud kòògiviljadega, majonees tuunikalaga, majonees peenestatud rukolaga ja lihtsalt majonees, sparglid ise olid priskemat sorti, ringi vòitjaks valisin tartara

Risottino all'Andrea
Ravioli verdi con punte

Tre degustazioni di asparagi (pizzaiolo, parmigiana, fritti) - ikka sparglid, esimene singi-juustu pealsega, parmesani ja vòiga, mòlemad otse ahjust, viimane paneeritud ja praetud (a la cotoletta)

Dessert al carrello - siinne valik oli suur... meelde jàid pesche ripiene (kùpsisetàidisega virsikud), tiramisù, panna cotta, maasikad, bunet (piemonte puding amaretti kùpsistega ja kakaoga), erinevad tordid.... Mina piirdusin panna cotta ja maasikatega.

Caffè - Digestivo nella canna.

Menùù tundub esmapilgul kùll pikk, aga sparglid olid siiski suht kerged ja kòht venima ei hakanud. Kes aga varem sparglit on maitsnud, siis teab, et pàrast on kehast vàljuval vedelikul imelik lòhn. Seekord ei olnud tegemist mitte ainult odooriga, vaid lausa kontsentraadiga.

Jàtan siinkohal tàpsemad restorani andmed puhuks, kui kellegi tuleb isu sparglite jàrele.
Ristorante Andrea
Il re degli asparagi
Via Torino 36, Poirino
(all'interno del Brindor Hotel)


Kòvemad tegijad ehk mina, g ja meie 2 sòpra làksime peale lòunasòòki uudistama kohta, kus tehakse (Agrigelateria) San Pè jààtist. Seesama  jààtis, mida mùùakse ka Eataly's. Seda kohta soovitan ma kindlasti lastega peredele. Aias on palju ruumi erinevate turnimisatribuutitega, aia nurgas on vàikesed koduloomad-linnud, làbi klaasi saab vaata linaskeid, kes tiigis ujuvad, loomulikult on olemas sòògid-joogid ja lauad pikniku pidamiseks. Lisaks oli kàimas veel lastele klounietendus.
U"tlesin "kòvemad tegijad", sest pistsime nahka veel igaùks ùhe jààtise. :D
Uudistamiseks: www.agrigelateria.eu

Tore pàev oli! Ja ilm ka suurepàrane!

p.s. òhtusòògiks jòime tassi teed...

No comments: